Helsinki
Helsinki is pas sinds 1812 de hoofdstad van Finland, toen het stokje van Turku overgenomen werd. Nadat de Russen Finland hadden overgenomen zochten ze een plek iets dichter bij huis (en verder van de Zweedse macht) en dus werd Helsinki de hoofdstad. Na WOII is de stad enorm gegroeid. Er wonen nu zo'n half miljoen mensen in Helsinki. Wij hebben niet echt hele positieve verhalen over de stad gehoord, dus zijn erg benieuwd wat we er zelf van vinden.
Helsinki ligt aan de kust met een grote hoeveelheid eilandjes eromheen. We zetten de bus neer bij het stadion en pakken vanaf daar de fiets. Opvallend bij veel jonge Finnen is de voorkeur voor de kleur zwart en het dragen van heel veel piercings. We komen als eerst bij de Temppeliaukio Church (gebouwd in 1969). De kerk is in een rots gebouwd, erg indrukwekkend. Het koepeldak (van 24m diameter) steekt iets boven de rots uit. Er worden vanwege de goede akoestiek regelmatig concerten gehouden.

Dichterbij het centrum komen we langs het Nationaal museum, Parliament House en het centraal station. Waar op dat moment een klein mannetje een show weggeeft met een elektrisch gitaar.

Onderweg nog wat openluchtfotogallerij

In het centrum veel straatmuzikanten enverkopersdie proberen een centje te verdienen....

Deze jongens hadden pech met een gebroken bassnaar....

Bij Esplanade park is een hele straat afgezet onder het thema Reclaim the streets......Er staan aan weerskanten van de straat deejays met verschillende muzieksoorten. Vooral bij het park wordt er vrolijk op los gedanst, gedronken en ander tijdverdrijf (stoep krijten en hoelahoepen

Na een tijdje genoten te hebben van het hele gebeuren zijn we richting het senaatsplein gefietst, daar staat de indrukwekkende Neoklassieke Tuomiokirkko

Helsinki's kaupatori (markt) aan de haven is gezellig druk. Er wordt voornamelijk veel vis verkocht, maar er staan ook allerlei andere marktkraampjes.

We wagen ons aan de vis (als voorgerecht); inktvisringen en kleine gebakken visjes (waarvan ik de naam vergeten ben, ze worden in ieder geval in noord Finland gevangen). En als hoofdgerecht lekkere crêpes (begin me een beetje zorgen te maken wat jullie van ons denken met al dat bloggen over het eten

De markt binnen is helaas gesloten op zondag (niet zo gek he?). Het is een gezellig haventje vanwaar vandaan verschillende bootjes vertrekken naar Suomenlinna (het eiland met een enorm fort, want de stad had moeten beschermen tegen de Russen.....dik gefaald maar vast erg mooi). Vanwege de hoeveelheid boottochten, en Elia's zeebenen

Grappig detail, ze hebben alleen maar zoute popcorn, zoet vinden ze niet lekker. Maar vervolgens hebben ze wel allerlei smaakjes die je erover kan gooien zoals ; kaas, bacon, etc (over smaak valt niet te twisten zeggen ze....). We eindigen laat bij de Kaapelitehdas. Een immens groot rood gebouw waar vroeger een ‘seacable' fabriek zat (wat zich later ging specialiseren in elektronica en een samenwerking aanging met Nokia (het bedrijf wat wij kennen als Telecom bedrijf zat vroeger in de houtindustrie, dat is wel even wat anders

Helsinki heeft een aantal eigen stadsstranden, wij gaan nog even langs Hietaniemi. Op moment dat wij aankomen is het al donker en zijn er nog een aantal jongeren op het strand, niet echt strandweer maar wel een mooie plek om te overnachten. Dus halen we de bus bij het stadion op en zetten de camper op een parkeerplek nabij het strand. Een geslaagde dag, wij vinden Helsinki (itt de mening van anderen die we tegenkwamen) wel echt de moeite waard; een super leuke stad, mooie gebouwen, leuk centrum, leuke haven met markt, veel straatmuzikanten, gezelligheid!
Mooie foto's!!!!!!!!!!!!!!!!