VwT3Westy.reismee.nl

Bij de Kerstman op bezoek!

Vanmorgen fietsend de stad in! Rovaniemi heeft een leuk centrum, met een lange hoofdstraat en gezellige terrasjes. Natuurlijk heeft het ook de mega shoppingmalls, maar ook wat kleinere winkeltjes. We slenteren even over de hoofdstraat (op zoek naar een Primus, dat waterkookding wat Elia eerder al een aantal keer bij motorrijders had gezien) en wagen ons aan een bijzonder ijsje. De Finnen houden van drop en dus ook van dropijs. Dus dat moet geprobeerd worden; liqorice en salmiak. Tja even wennen maar het is best lekker! Hoewel Elia zijn popcornijs ook wel erg lekker was. We verlaten de camping en gaan naar Santa Park. De Finnen noemen de kerstman Joulupukin. Het park bevindt zich in een grot en dus maar goed dat we ook nog wat warmere kleren bij ons hebben.

Bij binnenkomst meteen even een kerstfacebookgreeting verstuurd (die de meesten van jullie misschien al wel gezien hebben

Laughing
) en daarna stappen we onder de poolcirkelboog met sneeuw door. De ijsprinses wenst ons welkom en laat ons de ijssculpturen zien....en daar waar je op mag zitten/liggen moeten we natuurlijk even uitproberen
Wink

Midden in de grot is een eet/drinkgelegenheid met een podium waar een toneelstuk opgevoerd wordt met trollen en elfen. De kinderen (nee, niet wij) dansen aan het eind gezellig mee als het verhaal gelukkig weer goed afloopt.

Bij de elfenworkshop nog snel een Kerstmannetje in elkaar geknutseld, tja....je bent bij de Kerstman of niet toch??

Er is ook nog een soort eftelingsachtige attractie (Four seasons sleigh ride, een soort Carnaval Festival, alleen dan zonder irritant deuntje!)). Erg leuk hè Elia??? Haha! Op het postkantoor snel nog even wat dromen/wensen in de ‘ drum of dreams' gedaan en dan is het dan toch tijd om de Kerstman op bezoek te gaan.

Het is een vriendelijke Kerstman die een klein woordje Nederlands spreekt en natuurlijk Utrecht en Sinterklaas ook wel kent. Via de Elfen school, wat Elia het meest leuke van het hele Kerstman bezoek vond.....Hoewel de echte elfenschool 99 jaar duurt kregen we nu een speedsessie ‘How to become an Elf'. Elia zou een hele goede zijn, weet je de magische woorden nog?? haha.

Bij Santa's Village doen we nog even de post op de bus

en laten we een poolcirkelstempel in ons paspoort zetten en stiekem toch ook nog even bij de andere Kerstman wezen kijken (en dan zijn we er echt klaar mee. In Rovaniemi hebben we heerlijk gegeten bij de Mexicaan waarna we Rovaniemi weer verlaten. Onderweg, vlak voor sluitingstijd vindt Elia dan toch zijn Primus, alle camping en outdoorwinkels gehad maar waar vinden we hem?? Gewoon bij de supermarkt Prisma. Deze supermarkt is trouwens wel wat anders dan de Nederlandse supermarkt. Ze hebben hier echt alles onder 1 dak (de sokken naast de aardappelen zeg maar...), beetje saai winkelen maar misschien wel praktisch voor degene die weinig tijd heeft...Omdat wij aardig doorrijden op de snelweg en zo morgen al in Helsinki zijn besluiten we toch nog even van de snelweg af te gaan (je zal maar te weinig van Finland zien...). We rijden door tussen de boerderijtjes door met hier en daar een sauna in de tuin. Het vinden van een geschikte slaapplaats lijkt hier in Finland wel wat lastiger dan in Noorwegen.... We nemen een gok en stranden ergens in the middle of nowhere op een bospaadje, dat was nou ook weer niet helemaal de bedoeling. Wel avontuurlijk....maar toch maar even iets anders zoeken.....Uiteindelijk vinden we een leuke plek naast een meertje, waar ook een enkele andere camper staat.