VwT3Westy.reismee.nl

Summerboarden!

Vanmorgen wakker geworden op het parkeerterrein van Folgefonna summerski center. Het heeft de hele nacht geregend, dus we hopen dat het droog blijft en de piste een beetje goed begaanbaar is. We lenen de schoenen en het boardje bij het skicenter. De snowboard 'dude' die ons de spullen uitleent excuseert zich voor de slechte staat van de spullen en geeft ons daarom korting. De nieuwe spullen waren besteld maar nog niet binnen gekomen. Ze hebben misschien 10 oude plankjes liggen, dus heel veel wordt er ook niet uitgeleend schat ik zo...Stiekem hebben we bij het zien van de sneeuw al een beetje spijt dat we onze eigen spullen niet hebben meegenomen, maar dan hadden we ws dagelijkse tegen spullen opgelopen. We waren al lang blij onze eigen broek, sokken, handschoenen, muts en goggle bij ons hadden. Gelukkig is het droog dus na het ontbijt stappen we (ik dan in ieder geval) dan een beetje onwennig weer de sleeplift in.

Na 10 minuten staan we boven en heb ik al meteen ruzie met de straps van de binding....grrrr. Ach ja we kunnen ook niet te veel verwachten van leenspul. Maar wat voelde het heerlijk om weer even in de sneeuw te staan. Alleen is het zomerboarden in Noorwegen wel wat anders dan het zomerboarden in DeuxAlpes....Weinig zon, moeilijk te rijden pistes.

Maar er is een klein park en Elia heeft weer even een kleine kicker kunnen springen. Helaas heeft hij weinig aan mij, hij mist duidelijk Rik's First run om in te schatten hoe hard hij aan moet rijden...Ik heb me nog even aan 2 boxen gewaagd en na de tweede lag ik gelijk met mijn neus in de sneeuw. Slecht gewaxedboardje, stroeve box en onhandige Marleen= sneeuw van dichtbij bekijken. Gelukkig was Elia te laat met een foto
Tongue out

Na 2,5 uur begon het een beetje te regenen dus maar de laatste afdaling. De sneeuw veranderde snel van conditie, op sommige stukken kwamen we echt amper vooruit. Achteraf horen we van Noren dat de gletsjer er dit jaar niet zo goed bij ligt, de bruine aanslag in de sneeuw schijnt afkomstig te zijn van de ijslandse vulkaan. Er kan op de Folgefonna gletsjer alleen in de zomer geskied en gesnowboard worden. In de winter zijn de wegen niet begaanbaar en er is ook geen mogelijkheid om van een andere kant de gletsjer op te komen.

Achteraf merkten Elia en ik dat we onze snowboard spiertjes wel weer heel lang niet hadden gebruikt. Oefff en dat na maar 3 uurtjes. Maar we hebben lol gehad....

We nemen dezelfde route weer terug, maar omlaag vindt ik toch prettiger dan omhoog en dit keer dus ook meer kunnen genieten van de superrrr mooie views...

We nemen weer de toeristische route. De route die aangegeven wordt met een symbool, langs deze weg worden we geattendeerd op mooie plekjes (zoals bijvoorbeeld een waterval of mooi uitzicht).

Vanuit het ruige berglandschap van de gletsjer belanden we opeens in een heel andere omgeving. Langs het Hardangerfjord liggen allemaal plantages voor aardbeien (jordbaeren), kersen en appels. Een ontzettend leuk gezicht, langs de weg staan kraampjes waar je meteen fruit kan kopen, je doet het geld dan in een bakje.

De toeristische route eindigt in Utne, waar we de ferry het Hardangerfjord oversteken naar Kvandal. We staan even te kijken hoe andere auto's acteruit een andere ferry oprijden, wij hopen dat wij er gewoon vooruit op kunnen rijden, achteruit is toch een beetje lastig met zo'n campert met fietsjes achterop. We moeten een uurtje wachten. Dit is de meest luxe ferry tot nu toe en net zoals alle andere ferry's net iets te kort om lekker een koffietje te drinken (de koffie aan boord is sowieso niet echt heel lekker). We rijden vervolgens weer op de nationale toeristenweg richting Voss om naar Myrdal te rijden. In Myrdal willen we de trein naar Flam nemen. Dit schijnt een bijzondere treinrit te zijn....Ondertussen stoppen we bij Tvinde nog even voor een fotootje van een waterval, ja weer een...fossen en dit maal de Tvindefossen!

We komen uit bij het volgende fjord. Het Naeroyfjorden. Dit is in 2005 opgenomen tot wereld erfgoed.

Ernaast ligt een Vikingkamp, een soort archeon maar dan met Vikingen! In het water ligt nog een Vikingship.

De weg hiernaar toe was super gaaf tussen de imposante gebergten voel je je echt super klein.

Grappig genoeg komen we aan in Flam, de plek waar we naar toe zouden treinen en dus besluiten we hier een camping op te zoeken en de trein dan maar in tegengestelde richting te nemen (het is een retour, dus we rijden sowieso beiden kanten op). De camping is super mooi gelegen tussen de bergen en op loopafstand van het treinstation. Flam ligt aan het einde van de Aurlandfjord, een zijarm van de impossante Sognefjord, het langste fjord van Noorwegen.

Onderweg hebben we ons al menigmaal verbaasd over hoe nationalistisch de meeste Noren lijken. We zien langs de weg veel huizen met Noorse vlaggen (wimpels, mn buiten de steden). En lopend over straat verwonderen wij ons nog meer... Kan jeje voorstellen dat je in NL metvelen anderen mensen samen in een trui rondloopt met de Nederlandse vlag erop (en nee niet op Koninginnedag)? (achteraf horen we van Noren, die we hiernaar vragen, dat dit een merk is en niet zozeer omdat ze Nationalistisch zouden zijn. Zou op zich nog niet eens zo heel gek zijn, aangezien Noorwegen pas sinds 1905 onafhankelijk is.

Barbara

Hai Hai,
Wat een prachtige reis maken jullie toch! De Noren hangen een vlag uit als ze thuis zijn. Ze hebben vaak meerdere huizen (zomerhuis, huis bij de sneeuw en woonhuis). Het huis waar ze zijn daar hangen ze de vlag uit.

Veel plezier nog!
dikke kus Bar

girly

Mooie foto's weer :-) wij voelen ons Klein bij de imposante gebouwen hier in HK :-) have fun Koesjes

Marleen

@Bar, dat verklaard! We spraken een paar Noren uit Bode (waar we nu zitten) en zij zeiden dat ze dat alleen op het 'platte'land deden. Zouden wij in NL niet kunnen maken, feest voor de inbrekers :) We love Norway!!

Paula Uithol

In een woord gewéldig, wat jullie allemaal zien en meemaken, ik ben sprakeloos, wat een enorm avontuur!
Fantastisch deze reis, wij genieten met jullie mee!
Fietsen, wandelen, zwemmen, bergbeklimmen, snowboarden, niets is jullie te gek! toppy toppy.
Jullie zijn echt avontuurlijk en sportief, ik hoop Noorwegen ook ooit eens te ervaren met al dat natuurschoon, lijkt me echt geweldig!!!!
We genieten van jullie mooie foto's en zien dat jullie samen genieten, wat wil je nog meer als ouder?
Nog heel veel reisplezier met nieuwe ervaringen voor de komende tijd!
Elia en Marleen, ik ben blij voor jullie dat jullie dit nu ook echt kunnen doen, dus blijf genieten van alle moois om je heen! (jullie zijn dan ook weer een hele ervaring rijker)
Liefs:Paula

ArNan

Wat zijn jullie lekker aan het genieten! xx