VwT3Westy.reismee.nl

Kopenhagen...here we come!!!

We vinden een super leuke (alhoewel natuurlijk wel weer duurdere) camping Charlottenlund. Het ligt aan het strand van de Oresund, met uitzicht op de Oresundbrug die ons later naar Zweden zal brengen. De camping heeft de faciliteiten in een oud fort liggen, en de kanonnen hebben ze ook om de camping heen laten staan.

We pakken snel de fietsen van de bus en besluiten naar Kopenhagencity te fietsen. Het is ongeveer 8km dus goed te doen. Elia besluit eerst nog een achterlichtje voor zijn fiets te kopen, want de Deense politie schijnt nogal strict te zijn mbt verlichting. Een helm is overigens niet verplicht, wordt wel aangeraden. En het grappige is, meerendeel draagt ook trouw zijn/haar helm. Eerlijk toegeven, het zijn wel wat hippere helmen dan in Duitsland gedragen worden J, het lijken een beetje skate/snowboard helmen. Denemarken is duidelijk een fietsland, nette en brede fietspaden. Grappig detail, ze hebben bij sommige verkeerslichten zelf een aftelsysteem zodat je weet hoe lang je nog voor een rood licht staat. De Deense gebruiken zijn wel iets anders dan wij gewend zijn. Ze fietsen voornamelijk achter elkaar, niet naast elkaar, waardoor er continue naar ons gebeld word wanneer ze ons wilden passeren. En bij het voorsorteren steken ze netjes hun hand op om aan te geven dat ze gaan stoppen.

Verder viel ons op dat de Denen, naast de fietshelm, nog andere vreemde hoofddeksels dragen, een soort van Marine-achtige hoedjes door jongeren gedragen, we dachten aan een studentenvereniging oid. Elia heeft het nagevraagd en het blijkt dat de Deense scholieren, na het halen van hun gymnasium diploma 2 weken lang zo'n hoedje dragen. Erg grappig, op het hoedje staat de naam van de school waar ze hun diploma gehaald hebben.

Van onze overbuurman thuis een handig boekje over Kopenhagen geleend (bedankt Michel), die nu goed van pas kwam. In Denemarken liggen de bekendste bezienswaardigheden aardig dichtbij elkaar in de buurt, dus dat is super op de fiets.. We begonnen in de wijk Slotsholmen, bij het Cristiansborg Slot (waar het Deense parlement gevestigd is, zag er uit als een soort Binnenhof Denhaag.

Vanaf daar zijn we naar Nyhaven (nieuwe haven) gegaan. In de 17e eeuw gegraven werd een kanaal gegraven wat Kopenhagen verbond met de zee. De beide kanten van het water ontwikkelden zich apart: aan de ene kant statige koopmanshuizen, aan de andere kant het kwartier voor zeebonken met bars, cafés en prostituees. De gekleurde huizen zijn gebleven en gerenoveerd, het zeemansvertier is verdwenen. Nyhavn is omgetoverd tot een trendy uitgaansgebied. Nyhavn is een gezellige buurt met cafés, bars, terrasjes en restaurants. Bij Nyhaven nog even de nationale snack gegeten bij een polsevogn (worstkar), kennen jullie de worsten van de Ikea, dat zijn dezelfde.

We vervolgen onze route langs Amalienborg, het paleis van de Deense Koninklijke familie, net niet op tijd voor de wisseling van de wacht, maar net alsbij het Buckingham Palace in Londen staan er nog traditioneel geklede bewakers....

Vanuit de wijk Frederiksstad naar de grootste (nou ja groot??) trekpleister van Kopenhagen, het beeldje van de kleine zeemeermin. Ze schijnt al meerdere malen met verf besmeurd en onthoofd te zijn, maar ze stond er weer...Eenzaam en verlaten...Behalve de hordes touristen (inclusief ons) die haar natuurlijk wat gezelschap komen brengen. Verder tja...valt er weinig over te vertellen. Daar nog even een koffie gedaan en genoten van heerlijk warme gesuikerde pinda's mmmmm lekkerrr..

En vanuit daar naar Crisitianshaven, ook wel ‘Little Amsterdam' genoemd, vanwege de grachten en straatjes en huizen in dezelfde bouwstijl. Het zou speciaal gebouwd zijn voor Nederlandse kooplieden, die zijn echter nooit gekomen.

Wat ons opvalt is dat er in Denemarken, zo ook in Kopenhagen zoveel gedronken wordt op straat, en dat ook gewoon doordeweeks.... Iedereen loopt met bier, in flesjes, blikjes of andere drank. Er staan rijen met mensen voor de inzamelpunten waar je de flesjes ook weer in kunt leveren. Maar de straten zijn nergens zo schoon als hier....Vanuit het bierdrinkend ‘Little Amsterdam' naar een andere plek die vergelijkbaar is met Amsterdam...Nou ja, laten we zeggen Amsterdam in overdrive: Christiania; ook wel vrije stad genoemd (bekend om de verkoop en het gebruik van softdrugs). Waar het voorheen nog best een leuke hippiebuurt was (hebben we van locals gehoord) is het nu echt een regelrechte getto. Er hing een wat grimmige sfeer , zo erg dat we toch maar even de camera's (er mocht überhaupt niet gefotografeerd worden) in de tas gedaan hebben en de telefoon van Elia (die ter navigatie dient) toch maar even van de fiets hebben gehaald. Best shocking, al dachten wij best wat gezien te hebben in Amsterdam ed. Ook wel bijzonder om gezien te hebben hoe de mensen er leven. De situatie zoals die is wordt door de Deense overheid getolereerd, al hebben ze al wel wat maartregelen moeten treffen om het in het gareel te houden (zoals alcoholvergunningen voor de cafe's en werden de motoren geweerd).

Nog redelijk onder de indruk, nog snel even een paar foto's gemaakt en toen op weg naar Tivoli, een van de oudste pretparken ter wereld, geopend in 1843, gelukkig zijn de attracties toch wel wat geupdate! De sfeer deed ons een beetje denken aan de Parade, maar dan permanent.. Je kunt er lekker wandelen, in een parkje zitten, genieten van toneel en tegen betaling kan je ook in de attracties. Elia wilde graag in een soort zweefmolen die ons 70m boven de grond optilde en een goed uitzicht bood over de stad.. Best een beetje scary...in een soort schommel aan maar 4 kabels.....

Via de wijk Indre By, ook nog de grootste shopping streets gezien, ook wel Stroget genoemd. De laatste stop bij de Rundetarn (de ronde toren) gemaakt,vervolgens via een alternatieve route langs het water weer terug naar de camping.

Op de campingnog even snel wat eten gemaakt en een leuk gesprek gehad met 2 ozzies (Bec& Andy), die bezig waren met een Europatrip. Grappig om hun ervaringen van Europa te horen. We hebben ze nog wat tips over Nederland gegeven.... we zijn benieuwd wat ze van ons landje vinden.....

mark baak

Leuk! Dank weer voor de updates!

Eefje

Wauw, echt geweldig wat jullie allemaal zien en meemaken! Dit moet echt een geweldige ervaring zijn. Ben benieuwd naar jullie volgende verhaal!

Annelies

Wat een leuk verhaal weer!

Eva

Oh jongens, wat geniet ik mee van jullie verhalen!!!

M@rk

Leuk! Die verhalen. Ben weer benieuwd naar het volgende.

Elvira

Wat leuk om allemaal te lezen, liep een paar dagen achter en heb genoten van alle avonturen die jullie inmiddels hebben meegemaakt!!! blijf genieten en schrijven ;-)
Ow klein nieuwtje van mijn kant; ik ben verhuisd en woon tijdelijk tot mijn reis bij Patrick, kunnen we elke dag bij elkaar zijn :-)